Yin Yoga


Yin Yoga för mig är att inte prova finna en perfektion i positionen, att det inte finns något mål, någonstans vi skall nå. Det betyder att din kropp är perfekt och att det är du som känner var din gräns är och vart dina utmaningar befinner sig. Allt utifrån hur din kropp är byggd, vilka historier den bär på och eventuella skador. Det är enkla ställningar som alla är liggande eller sittande och vi letar efter en plats i positionen där vi kan låta kroppen vila, där musklerna kan slappna helt av. Vi drar inte och vi undviker att hålla kroppen i ytterlägen. Kroppen får bara vara och på så sätt kommer vi djupare, vi slappnar av och låter gravitationen göra jobbet, kan kalla det för passiv stretch. Till det behöver vi kanske hjälp och stöd av kuddar, bolsters eller annat utstyr. Vi stannar i varje ställning under flera minuter och övar på att vara närvarande i kroppen. Vi accepterar vår kropp som den är. Utan strävan, utan mål. Vi jämför oss inte. Kärleksfull acceptans av stunden, andetag för andetag. Vi försöker slappna av för det är avslappningen vi vill åt. Vi slappnar av, lager för lager, släpper taget, vågar.

I Yin Yogan är många ställningar utmanande för kroppen. Vi stannar i positionen och härbärgerar den intensitet / smärta som ibland uppkommer. Vi andas, slappnar av och stannar. Yin Yogan kan upplevas som en sorts konflikthantering, en träning inför livets motgångar, också en medveten närvaro och uthållighetsövning.

Yinyoga är ett utmärkt komplement till mer fysisk aktivitet såsom skidåkning, löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar.

För mig är Yin Yogan livsnödvändig. Jag har en svulst på hypofysen (Acromegali) och migrän som bägge kan bidra till att jag får huvudvärk. Jag klarar med hjälp av avslappningen i Yin Yogan att lindra smärtan och behöver som regel inte ta smärtstillande.

Jag har en genetisk sjukdom "Birt-Hogg-Dubé" som gjort att jag ett par gånger drabbats av lungekollaps, spontanpneumothrax, och är också opererad för det samma. Efter operationen skrev jag ned några tankar som speglar min tacksamhet för det jag lärt;

”Kirurgiska ingrepp är något jag aldrig glädjer mig till. Min kropp, sinnet, hjärtat och min hjärna minns. Ingen annan än jag vet hur det känns i min kropp. Oron. Rädslan. Klaustrofobin. Illamåendet. Kampen. Stridslusten. Önskan om oberoende och självständighet.
Men så är jag där igen, ligger i sängen kvällen före och tänker på om jag kanske ska göra som 100-åringen som hoppade ut genom fönstret och försvann... Men så är jag ganska förnuftig då och stannar kvar tills morgonen gryr och jag blir kört ned till kirurgen, och det sista jag minns är varma goda händer och en varm luftmadrass som formats runt min kropp.
Det första jag tänker på när jag vaknar är andetaget. Hur känns det? Kan jag följa andetaget? Vart stoppar det? Kan jag utvidga lite till där, eller där? Jag somnar till och fångar andetaget igen när jag vaknar. ”Varje” gång jag andas ut så slappnar jag av. Trots att det just är mina lungor som opererats och att andetaget känns begränsat så blir jag lugn och avslappnad. Jag fokuserar på de områden där andningen är obehindrad, magen, mellangolvet, utvidgar bakåt, sidor och framåt.
Jag har bett om flera kuddar i sängen och får hjälp att lägga dem till rätta. Under knäna. På sidan av kroppen. Under armarna. Bakom huvudet, halsen och skuldror. Försiktigt rör jag på benen, låter dem falla lite till sidan som en ryggvridning ”light”. Lyfter lite på armarna och låter bröstet få öppna sig ”light”. Det känns tryggt eftersom jag har kuddarnas stöd. (Vi fick information av fysioterapeut innan operationen att det är viktigt att komma igång så fort som möjligt och med de övningar vi fick kunde jag direkt koppla dem till Yin Yogan.)
Jag finner vila som är livsviktig medicin för mig just nu och jag klarar inte med ord beskriva hur mycket detta betyder för mig! Skulle önska att alla människor på hela jorden skulle få upptäcka denna yoga! Med restorativ yoga lugnar jag ned nervsystemet, jag reducerar stressnivået och sakta men säkert återhämtar jag mig och läks. Där jag är vilar jag mig i form. Tack till Magdalena Mecweld som går vägen som jag bara kan gå efter. (och 6 dagar innan planen slutade jag med morfin för jag hade inte ont...)” 


Restorativ Yoga


I Restorativ yoga undviker vi alla slags obehag. Vi ligger med allt vad vi behöver av kuddar, filtar och block under rygg, händer, ben och nacke. Vi stretchar inte, vi drar inte ut. Vi stimulerar ingenting. Vi låter allt bara vara och vilar. Med hjälp av kuddarna och de andra hjälpmedlen undviker vi att kroppen själv ska ta kommandot genom att hålla igen och hålla upp muskler. Vi aktiverar det parasympatiska nervsystemet och vilar det sympatiska.

Denna yogaform lämpar sig särskilt för dem som känner sig utarbetade, stressade, slutkörda eller helt enkelt trötta. Som inte orkar vare sig tänka eller lära. Du vill bara ligga ner och slippa allt. Den här yogan är menad att ge dig stöd så att du kan släppa kontrollen och känna dig omhuldad, känna att du bokstavligt talat kan "luta dig" mot livet. Slappna av och vila. Släppa taget.

I yoga-världen har Judith Hanson Lasater myntat begreppet Restorative yoga. Judith har varit en av BKS Iyengars elever och är en av dem som startade Yoga Journal på 70-talet. Det är alltså BKS Iyengar vi har att tacka för de mycket mjuka yoga positionerna. Iyengar menade att denna yoga var till för de som inte kunde utföra annan, mer fysiskt krävande yoga. 


Traditionell Kinesisk Medicin


”Qi flows where attention goes” – Kinesiskt ordspråk.

Yinyogan kallades från början daoist-yoga och har sitt ursprung i Kina och kinesisk medicin. Istället för att med nålar stimulera de olika meridianerna i kroppen placerade man kroppen i olika relativt lätta ställningar under en längre tid. På så sätt stimulerades samma slags meridianer som vid akupunktur och med liknande effekt.

Termen Yin Yoga myntades av Paul Grilley (1987) och Sarah Powers (några år senare). Båda var inspirerade av kampsportmästaren Paulie Zink som är en karismatisk amerikan som säger vara den som "uppfann" Yin Yogan. Trots Zinks envetna påståenden kan vi med säkerhet säga att han inte var uppfinnare av själva Yin Yogan utan en av västerlänningarna som omtolkade de gamla daoisternas filosofi. Det var just Paul Grilley, elev till Paulie Zink och sjukgymnast med fantastisk anatomikunskap som använde sig av den japanske forskarens Dr. Hiroshi Motoyamas medicinska meridiankunskaper och ytterligare förenade den med den indiska yogan. 

Meridianer är alltså kanaler genom vilka qi (livsenergi) flödar i kroppen. Man kan likna dem vid elkablar som förmedlar energi. Alla tolv meridianerna är kopplade till de inre organen. Det är levern och gallblåsan, njurarna och urinblåsan, hjärtat och tunntarmen, lungorna och tjocktarmen och mjälten och magen. De inre organens hälsa utgör grunden för människans livskvalitet, med andra ord för människans fysiska och psykiska hälsa, enligt den kinesiska läkekonsten.

2003 tog jag en examen och avslutade en 2-årig utbildning vid Norsk Prana Institut som ”Aromatisk Fysiopat”. Genom utbildningen var jag inom klassisk massage, kinesisk medicin, akupressur och aromaterapi.
Jag går kontinuerligt och får akupunktur av Arne Kausland i Trondheim där jag får god hjälp.
Annan fördjupning i TKM finner jag genom Dr Jana Särman www.odlalivet.se

 


Meditation


”Meditation handlar inte om att kasta bort oss själva och bli något bättre. Det handlar istället om att bli vän med den vi redan är” – Pema Chödrön.

Magdalena Mecweld har inviterat mig in i meditationsformen ”Vipassana”, en insiktsmeditation där man öppnar upp sinnet och tar in allt. Tankar och känslor värderas inte som ”bra” eller ”dåliga” utan som ”intressanta”. Rastlöshet omfamnas och undersöks. Samatha-meditation och vipassana är kompletterande tekniker. Man behöver först stilla och koncentrera sinnet för att sedan nå insikt – att se inåt. Alla yoga-lärare har en egen stil i sin undervisning. Eftersom Magdalena anser att meditation är ett oslagbart verktyg för själv-insikt och minskande av stress och lidande talar hon mycket om den i sin speciella och unika yoga-undervisning.

Jag har genomfört två stycken 10-dagars tysta retreater i Vipassana.
Den första genomfördes utanför Oslo genom Skogskloster Buddhistsamfunn och den andra i Ödeshög utanför Stockholm hos ett Vipassanacenter som erbjuder kurser som den lärs ut av S.N.Goenka. 


Del denne siden